.

Error: Installation failed for component Microsoft Visual Studio 2010 64bit Prerequisites (x64). MSI returned error code 1603

getting a Error: Installation failed for component Microsoft Visual Studio 2010 64bit Prerequisites (x64). MSI returned error code 1603 error

The solution is belowbut you follow this advice  at your own risk!!

If you want to install Microsoft Visual Studio 2010 Ultimate Trial,
it is recommended to download it from here (ISO package).

extract the ISO to hard disk.

Install only the prerequisites (VS_Prerequisites_x64_enu.msi) for now, found in “WCU\64bitPrereq\x64″

If it fails then try the following at you own risk – (make sure you back-up everything etc before attempting the following!!!!)

1.Make sure you have installed the framework 4.0

2.Check out the version of mscoree.dll in c:\windows\system32. If it’s 2.0.50727.4927.

3.Fiddle with permissions of this dll (Properties>>Security>>Advanced>>Change permissions>>Add>>$$Your user name$$>>OK>>OK>>OK

4.Rename it to mscoree.dll.old

5.(If you have windows 7 x64 then do the same in 1-3 ALSO with c:\windows\syswow64\mscoree.dll)

6.Open the file dotNetFx40_Full_x86_x64.exe with any extractor and extract it to any folder

7.Open the folder

8.Find the file netfx_Core.mzz and rename it with netfx_Core.zip and open with extractor

9.Extract the file _003_mscoree_dll_x86 (and if you have windows 7 x64 ALSO the _003_mscoree_dll_amd64)

10.X64: Rename _003_mscoree_dll_amd64 to mscoree.dll and copy it to c:\windows\system32

11.X86: Rename _003_mscoree_dll_x86 to mscoree.dll and copy it to c:\windows\system32

12.X64: Rename _003_mscoree_dll_x86 to mscoree.dll and copy it to c:\windows\syswow64

13.No restart needed. Just install the x64 prereqs and next visual studio as it was ment to be.

4 Responses to this post.

  1. Posted by Andrew Murray on 13.06.11 at 3:11 pm

    Thanks a million Mate!!!
    worked like a bomb for me after months of struggling! :-) :-):-)

  2. Posted by Kasun Prasanga on 13.06.11 at 3:11 pm

    WOW…!!! Marvelous… :) :)
    I’m using win 7 x64 ultimate and I was also struggling to find out the error. Tried several times by formatting and redowmloading the ISO file.
    Nothing worked.
    But your method worked! Thank you so much dude…! :) :)

  3. Posted by serial on 13.06.11 at 3:11 pm

    Thanks for solution! i searched everywhere for solving this error but no ones worked correctly. Thanks again :D

  4. Posted by shihab on 13.06.11 at 3:11 pm

    Thank you machu

What's your thoughts on this?

*

Protected by WP Anti Spam